Dowiedz się więcej o wartościowych suplementach, produktach i najnowszych badaniach w świecie etycznych witamin

Czy da się znacząco ograniczyć cukier?

Ostatnio o cukrze zrobiło się głośno. Część osób zaczyna go ograniczać, inni przekonują, że słodycze powinno się traktować jak papierosy, wprowadzając ostrzeżenia na opakowaniach i specjalny podatek. Większość z nas przede wszystkim chce wiedzieć, czy wyeliminowanie cukru z diety faktycznie będzie miało korzystny wpływ na zdrowie i w jakim stopniu warto go ograniczyć.

Mocne słowa o cukrze znalazły się w pracy Open Heart, opublikowanej przez British Medical Journal wspólnie z Brytyjskim Towarzystwem Sercowo-Naczyniowym (British Cardiovascular Society). Dowiadujemy się z niej, że „cukry dodane zapewniają energię (kalorie) ale spożywane w ilościach takich, jak obecnie, w rzeczywistości utrudniają produkcję energii. Dodatkowo sprzyjają też wielu chorobom kardiometabolicznym a przez to prowadzą do obniżonej jakości życia i jego skrócenia. W związku z tym nie można ich traktować jako pożywienie.”

Przełomowa opinia naukowców odzwierciedla to, co coraz częściej słyszymy z mediów: że cukier jest szkodliwy i powinniśmy go ograniczać. Ile więc powinniśmy zjadać? Czy rzeczywiście jest on toksyczny? I czy da się przeprowadzić „detoks” od cukru? Dzięki rosnącemu zainteresowaniu tym tematem od niedawna da się odpowiedzieć na te pytania trafniej, niż kiedykolwiek wcześniej. Sprawdźmy więc, jakie są fakty.

Ile cukru powinniśmy jeść?


Tradycyjna dieta społeczeństw przedindustrialnych nie byłą uboga w cukier i too z niego składało się aż ok. 15 % energii, jakiej dostarczali sobie członkowie niektórych plemion wraz z pożywieniem. Jednak istnieje ważna różnica pomiędzy ich dietą, a naszą: w ich przypadku cukier pochodzi wyłącznie z miodu.
Antropologowie twierdzą, że miód to ważna część naszej diety od kilku tysięcy lat, ale możliwe, że jadano go już znacznie wcześniej. Choć uważa się go za lepszy dla zdrowia od cukru rafinowanego, ich skład niewiele się różni a ilość substancji odżywczych innych, niż cukier, jest w nim zbyt mała, by miała znaczenie dla zdrowia. Mimo to tradycyjne kultury, takie jak Hadza, są przykładem doskonałego zdrowia i rzadko cierpią na choroby wywołane spożyciem cukru. Jak to możliwe?

Gwałtowny wzrost spożycia cukru nastąpił w trakcie rewolucji przemysłowej. Spożycie cukru rafinowanego (sacharozy) w Anglii wzrosło z 130 g tygodniowo w 1815 roku do dzisiejszego poziomu 344,4 g cukru w diecie kobiet i 478,8 g w diecie mężczyzn. Średnio daje to 11,7 i 16 łyżeczek cukru dziennie.

Podobnie jest w przypadku dzieci i nastolatków co szczególnie martwi, ponieważ mają niższą wagę ciała w porównaniu do dorosłych. Oznacza to, że spożywają nienaturalnie dużo cukru.[I][II]
 
Zestawiając rzeczywiste spożycie cukru z poziomem uznawanym za zdrowy zauważymy, że większość z nas spożywa co najmniej o dwa razy więcej, niż wynoszą zalecenia. Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje, by mniej niż 10 % kalorii pochodziło z cukru. Brytyjski Zespół Doradztwa Żywieniowego (SACN) uznaje, że bezpiecznie można zjeść 5 % dziennej energii w cukrze. Daje to mniej, niż:
  •          9 łyżeczek (38 gram) dziennie dla mężczyzn
  •          6 łyżeczek (25 gram) dziennie dla kobiet
  •          3-6 łyżeczek (12-25 gram) dziennie dla dzieci
Co istotne cukier w naszej diecie pochodzi w większości ze źródeł „ukrytych”- słodzonych napojów gazowanych, soków, koktajli, napojów energetycznych, żywności pakowanej i przetworzonej.
Potwierdza to jedno z ostatnich badań, które wykazało, że 74 % żywności pakowanej, jaką możemy kupić w markecie, zawiera dodatek cukru [III]. Powszechność jego występowania może szokować. Dodatkowo producenci ukrywają go pod różnymi nazwami, przez co trudno jest zidentyfikować go w składzie produktów nawet osobom, które starają się jeść świadomie.

Nazwy, pod którymi występuje cukier i słodziki:
  •          Sacharoza
  •          Syrop kukurydziany
  •          Fruktoza
  •          Miód
  •          Syrop glukozowo-fruktozowy
  •          Syrop klonowy
  •          Melasa
  •          Maltodekstryna
  •          Maltitol
  •          Syrop z agawy/ nektar z agawy
  •          Cukier z trzciny cukrowej
  •          Erythritol
  •          Słód jęczmienny
  •          Dekstroza
  •          Cukier kokosowy
  •          Odparowany sok trzcinowy
  •          Koncentrat soku owocowego
  •          Cukier winogronowy
  •          Cukier surowy
  •          Cukier brązowy
  •          Cukier Demerara
  •          Cukier palmowy
  •          Syrop ryżu brązowego
  •          Cukier daktylowy
 
Źródła:
[I]Cordain L, et al. Origins and evolution of the Western diet: health implications for the 21st century. Am J Clin Nutr. 2005 Feb;81(2):341-54.
[II]Official Statistics. National Diet and Nutrition Survey: results from Years 1 to 4 (combined) of the rolling programme for 2008 and 2009 to 2011 and 2012. From: Public Health England and Food Standards Agency. First published: 14 May 2014
[III]Ng SW, Slining MM, Popkin BM. Use of caloric and noncaloric sweeteners in US consumer packaged foods, 2005-2009. J Acad Nutr Diet. 2012 Nov;112(11):1828-34.e1-6
Spodobał Ci się tekt poleć go znajomym:

Produkty które mogą Cię zainteresować

Chrom&Cynamon Kompleks

Chrom&Cynamon Kompleks to wysokiej jakości suplement diety uzupełniający dietę w...

139,00 zł

7 day Sugar Detox Kit

Odkryj na nowo swoje kubki smakowe i porzuć uzależnienie od cukru! Program "Uwolnij...

39,70 zł