Historia probiotyków – korzystne bakterie dla zdrowia i dobrego samopoczucia
Korzystne bakterie zwane „probiotykami” są stosowane dla poprawy zdrowia od ponad stu lat, jednak dopiero w ostatnich dziesięcioleciach zyskały ogromną popularność. Obecnie są szeroko dostępne, a nawet znalazły zastosowanie kliniczne w leczeniu szerokiej gamy dolegliwości.
Zrozumienie czym są probiotyki, jakie mają działanie oraz jakich dostarczają korzyści dla zdrowia jest bardzo istotne, ponieważ nie wszystkie probiotyki wywierają taki sam efekt. W tym blogu poświęconym Bakteriom Korzystnym dla Zdrowego Trawienia przeanalizujemy różnice pomiędzy niektórymi popularnymi bakteriami probiotycznymi.
Oprócz tego odkryjemy niektóre unikalne, być może niespodziewane korzyści dobrych bakterii. Może to być bardzo pomocne w poprawieniu procesów trawiennych i utrzymaniu układu pokarmowego w równowadze.
Synergia Pre i Probiotyków
Człowiek składa się głównie z bakterii. Stosunek liczby komórek bakterii do liczby komórek ludzkich wynosi 10 : 1. Większość tych bakterii zamieszkuje układ pokarmowy, gdzie pełni funkcje podobne do żywego organu tak jak wątroba czy mózg i wpływa na zdrowie nie tylko układu pokarmowego, ale też całego organizmu.
Czynniki współczesnego życia takie jak stres, alkohol, antybiotyki, brak ćwiczeń fizycznych i śmieciowe jedzenie mogą powodować zaburzenie równowagi w środowisku bakterii, obniżając liczbę organizmów korzystnych takich jak Lactobacillus i Bifidobacteria, jednocześnie sprzyjając nadmiernemu rozrostowi bakterii szkodliwych.
Probiotyki to korzystne bakterie, które mogą wspomagać zdrowie jelit i odbudować naturalną równowagę. Niektóre probiotyki wykazują również korzystny wpływ na zdrowie poprzez łagodzenie zaburzeń trawiennych i podwyższanie odporności na infekcje.
Każdy rodzaj (szczep) bakterii wykazuje unikalne działanie. Istnieje wiele różnych rodzajów Lactobacillus (rodzajów lub rodzin) acidophilus (gatunków), ale na przykład tylko jeden - Lactobacillus acidophilus DDS-1 (szczep). To właśnie szczep określa wpływ bakterii na zdrowie człowieka.
Czym są prebiotyki ?
Prebiotyk jest to naturalny błonnik wspierający równowagę korzystnych bakterii jelitowych oraz działanie probiotyków poprzez tworzenie podłoża potrzebnego im do wzrostu. Prebiotyk o pełnym spektrum dostarcza zarówno prebiotyki krótkołańcuchowe (oligosacharydy) oraz długołańcuchowe (inulina). Prebiotyki krótkołańcuchowe oddziałują na inne odcinki jelita grubego niż długołańcuchowe, dlatego tylko kompozycja o pełnym spektrum odżywi bakterie w całym jelicie. Prebiotyki o pełnym spektrum zapewniają szeroką gamę połączeń cząsteczkowych - od 2 do 60 połączeń na cząsteczkę i są jednymi z najlepiej przebadanych rodzajów prebiotyków. Prebiotyki występujące w suplementach często pochodzą z korzenia cykorii, ale też ze słonecznika bulwiastego, liści mniszka, czosnku, pora, cebuli i szparagów. Wybieraj suplementy probiotyczne oparte na przebadanych szczepach bakterii i zawierające w swoim składzie prebiotyki (czyli symbiotyki lub synbiotyki). Taka synergia zwiększa działanie preparatu.
Saccharomyces boulardii: od tradycyjnego remedium do super probiotyku
Być może jeszcze o nim nie słyszałeś (i nie jesteś w stanie wymówić tej nazwy), ale przez ostatnie 30 lat w zapobieganiu i leczeniu chorób układu pokarmowego spowodowanych szkodliwymi bakteriami, szczególnie biegunki, stosuje się niepatogenne drożdże Saccharomyces boulardii.
Co ciekawe, Saccharomyces boulardii został odkryty przez francuskiego mikrobiologa Henriego Boularda w 1920 w skórce owocu liczi, kiedy to naukowiec zauważył, że skórki owoców były tradycyjnie stosowane w leczeniu biegunki.
Po tym odkryciu badania udowodniły skuteczność Saccharomyces boulardii. Ostatnia analiza 10 badań klinicznych wykazała, że Saccharomyces boulardii znacząco obniża ryzyko wystąpienia biegunki w trakcie leczenia antybiotykami. Saccharomyces boulardii jest odporny na działanie antybiotyków.
Oprócz tego, jest też stosowany w zapobieganiu biegunce i zaburzeń pokarmowych w czasie podróży.
W jednym z badań wykazano, że przyjmowanie suplementu w dawce 250mg przez 5 dni przed wyjazdem i codziennie w czasie podróży znacznie obniża ryzyko zachorowania na biegunkę wśród turystów podróżujących do Afryki Północnej, na Środkowy Wschód i Daleki Wschód.
Saccharomyces boulardii wykazuje właściwości przeciwinfekcyjne oraz zdolność hamowania rozrostu szkodliwych bakterii w jelicie oraz Candida albicans, E. coli i pasożytów jednocześnie wzmacniające równowagę korzystnych bakterii oraz zdrowie tkanek układu pokarmowego.
Ten niesamowity drożdżak jest jednym z najlepszych elementów w terapii probiotykami.
Pierwszy acidophilus: Lactobacillus acidophilus DDS-1
Lactobacillus acidophilus został po raz pierwszy wyizolowany w 1900 roku i jest jedną z najbardziej znanych bakterii probiotycznych.
Przez ponad 40 lat szczep Lactobacillus acidophilus znany jako DDS-1 był przedmiotem licznych badań i jest jednym z pierwszych szczepów acidophilus stosowanych jako probiotyk.
Co więcej, definicja probiotyków została opracowana w oparciu o pionierskie badanie poświęcone właśnie Lactobacillus acidophilus DDS-1. Była ona jedną z pierwszych bakterii wykazujących odporność na kwasy żołądkowe i żółciowe, zdolność przylegania do komórek nabłonkowych w jelitach oraz zdolność szybkiego rozrostu w jelitach.
Wcześniej wykazano też, że Lactobacillus acidophilus DDS-1 produkuje witaminy z grupy B oraz enzymy, które wspomagają białko i tłuszcze trawienne, usuwają związki toksyczne z jelit, pobudzają układ odpornościowy oraz wytwarzają naturalny antybiotyk znany jako Acidophilin, który hamuje rozrost wielu niekorzystnych mikroorganizmów.
Dzięki tym właściwościom Lactobacillus acidophilus DDS-1jest jednym z najczęściej stosowanych probiotyków w codziennym wspieraniu układu pokarmowego oraz dobrego samopoczucia od wielu lat.
Jedno z ostatnich badań klinicznych wykazało, że Lactobacillus acidophilus DDS-1 istotnie statystycznie redukuje objawy biegunki, skurczy brzucha oraz wszelkie objawy związane z nietolerancją laktozy.
Profesjonalna dbałość o układ pokarmowy
Wzdęcia, dyskomfort, bóle i zmiany w pracy jelit takie jak zaparcia i luźne stolce mają wspólną nazwę – zespół jelita drażliwego (IBS). Wykazano, że niektóre, choć nie wszystkie, probiotyki łagodzą objawy IBS. Według badań, najbardziej obiecująca jest kompozycja 4 szczepów korzystnych bakterii.
Unikalna kompozycja 4 szczepów Lactobacillus acidophilus i Bifidobacteria została przebadana u pacjentów cierpiących na IBS w okresie ośmiu tygodni. W porównaniu do osób przyjmujących placebo, u ochotników przyjmujących probiotyk zaobserwowano znacznie większe złagodzenie objawów IBS i poprawę jakości życia, więcej dni bez bólu oraz zadowolenie z pracy jelit.
W badaniach nad IBS przebadano wiele probiotyków, jednak wiele z nich tylko łagodzi objawy takie jak wzdęcia, a niektóre wykazały działanie takie jak placebo, co wskazuje na szczególną rolę probiotyku złożonego z czterech szczepów.
Uważa się, że probiotyki wykazujące aktywne korzystne działanie na florę jelitową najprawdopodobniej są pomocne przy IBS. Jak wykazano, właśnie ten probiotyk złożony z czterech szczepów utrzymuje poziom korzystnych bakterii w jelitach nawet po przyjmowaniu antybiotyków, które jak wiadomo zaburzają równowagę flory bakteryjnej jelit. Zdolność tej specyficznej kompozycji do wspierania flory jelitowej przynosi wiele korzyści zdrowotnych.
Probiotyki dla dzieci
Korzystne bakterie są istotne dla rozwoju zdrowego układu odpornościowego, a niektóre badania wykazały, że codzienne przyjmowanie probiotyku może pomóc obniżyć ryzyko wystąpienia infekcji.
Dzieci są grupą wiekową najbardziej narażoną na kaszel i przeziębienia, dlatego też aby sprawdzić czy codzienne przyjmowanie probiotyku utrzyma ich układ odpornościowy w dobrym stanie,przeprowadzono badanie, w którym grupa dzieci w wieku 3-7 lat przyjmowała kompozycję wielu szczepów czterech bakterii probiotycznych z niewielką ilością witaminy C każdego dnia przez okres sześciu miesięcy.
Dziecięcy probiotyk doprowadził do 50% redukcji objawów kaszlu i przeziębień oraz 33% redukcję przypadków wystąpienia objawów przeziębienia.
Odnotowano również istotny spadek w stosowaniu leków na kaszel i przeziębienia oraz 50% obniżenie zapotrzebowania na antybiotyk. To pokazuje, że ten prosty probiotyk do stosowania codziennego jest skutecznym sposobem na wspieranie silnego układu odpornościowego oraz utrzymanie dzieci w dobrym zdrowiu i kondycji.
Probiotyki – często zadawane pytania
P: Nie mogę po prostu zjeść jogurtu ?
O: Jogurt może składać się z acidophilus, ale rodzaje bakterii wykorzystywanych do produkcji jogurtu to nie zawsze bakterie o probiotycznym działaniu na zdrowie. Według badań jogurty często posiadają bardzo niski poziom bakterii i mogą nie mieć żadnego wpływu na bakterie jelitowe. Większość szeroko dostępnych probiotycznych jogurtów i napojów będzie obciążać organizm u osób z nietolerancją nabiału i laktozy. Oprócz tego jogurty mogą zawierać dodatki takie jak cukry, sztuczne słodziki, aromaty i konserwanty.
P: Kiedy najlepiej je przyjmować ?
A: Dobry probiotyk jest odporny na kwasy trawienne i jest zdolny dotrzeć do jelita i spełniać swoje funkcje niezależnie od pory spożycia. Najlepszy czas jest wtedy, kiedy jest to dla Ciebie wygodne i kiedy o tym pamiętasz, np. codziennie przy śniadaniu.
P: Czy probiotyki są bezpieczne dla dzieci ?
O: Stosowanie probiotyków u dzieci jest bezpieczne. Najlepiej jest stosować probiotyk zgodnie z zalecanym dawkowaniem dla różnych grup wiekowych.
P: Czy mogę stosować je z antybiotykiem ?
O: Tak, wiele badań wskazuje, że probiotyk można stosować z antybiotykiem i może on pomóc w zapobieganiu negatywnemu wpływowi antybiotyku na bakterie jelitowe. Antybiotyki nie mają żadnego wpływu na probiotyk Saccharomyces boulardii, dlatego jest to świetny wybór.
P: Czego mogę oczekiwać przyjmując probiotyk ?
O: Działanie probiotyku może być widoczne dopiero po pewnym czasie, dlatego zalecamy wypróbować produkt przyjmując go codziennie przez cztery tygodnie, aby sprawdzić, czy na Ciebie zadziała. Czasami ludzie zauważają drobne zmiany w pracy jelit przez kilka pierwszych dni, jednak zazwyczaj to ustępuje i układ pokarmowy wraca do równowagi. Probiotyk można bezpiecznie przyjmować przez cały czas.
P: Czy mogę przyjmować probiotyk będąc w ciąży ?
O: Probiotyki można bezpiecznie stosować w czasie ciąży, a niektóre badania wskazują, że mogą one być korzystne dla matki i dziecka.
P: Czy probiotyki wchodzą w interakcje z lekami ?
O: Nie zachodzą żadne interakcje między probiotykami a często stosowanymi lekami. Jeśli przyjmujesz immunosupresanty, powinieneś skonsultować się z lekarzem przed zastosowaniem probiotyku.
Informacje zawarte w tym blogu nie są przekazane w celu leczenia, diagnozowania lub zastąpienia porady lekarskiej. W przypadku już istniejącej choroby lub przyjmowania leków wydawanych na receptę należy skonsultować się z lekarzem. Suplementy diety nie powinny być stosowane jako substytut zróżnicowanej i zbalansowanej diety.
Warto też przeczytać: „The Digestive Health Solution” autorstwa Ben Brown