Dowiedz się więcej o wartościowych suplementach, produktach i najnowszych badaniach w świecie etycznych witamin

Odżywienie, które wspiera odporność

Opracowanie sporządzone pod okiem profesora immunologii Phillipa Caldera z Uniwersytetu Southampton i jego międzynarodowego zespołu badaczy daje jasne wskazówki odnośnie wykorzystania suplementów diety jako pomocy w odżywianiu.  W ten sposób można wspierać układ odpornościowy podczas infekcji. Zespół wezwał przedstawicieli służby zdrowia do zastosowania tych strategii z myślą o zdrowiu publicznym.

Infekcje wirusowe wywołują wiele różnych symptomów, takich jak nadmiar śluzu, kaszel, bóle głowy i stawów czy problemy żołądkowe. Większość infekcji wirusowych trwa około pięciu dni. Niektóre mogą się przedłużać do nawet 2-3 tygodni, szczególnie u osób, które cierpią na inne schorzenia.

Profesor Calder pisze w swoim opracowaniu tak: „Witaminy takie jak A, B6, B12, C, D, E i kwas foliowy; pierwiastki śladowe jak cynk, żelazo, selen, magnez i miedź, odgrywają kluczową rolę w uzupełnianiu i wspieraniu zarówno wrodzonej, jak i nabytej odporności. Zarówno niedobory, jak i niski poziom tych substancji odżywczych wpływa negatywnie na odporność i może zmniejszyć odporność na infekcje.”

Z raportu jasno wynika, że najlepiej, gdy wszystkie te składniki trafiają do organizmu wraz ze zbilansowaną i zróżnicowaną dietą. Profeor Calder z zespołem komentuje jednak: „To może być trudne do osiągnięcia dla ogółu populacji. Wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że niedobory i nieodpowiedni poziom składników odżywczych jest powszechny.” To przekłada się na zmniejszoną odporność na infekcje.

Podobnie z witaminą C. Choć wiele produktów ją zawiera, w zachodniej diecie często jest jej za mało. Regularne spożywanie żywności z witaminą C jest niezbędne. Trzeba przy tym pamiętać, że jest ona niezwykle delikatna i łatwo „rozkłada się” w kontakcie ze światłem, a także  podczas krojenia i gotowania.

W przywoływanych badaniach naukowcy apelują o proste instrukcje:

  •          suplementacja składnikami mineralnymi i kwasami omega-3 jest bezpieczna, efektywna i niedroga. Może być strategią, która pomoże weprzeć optymalne funkcjonowanie układu odpornościowego, a           tym samym zmniejszyć ryzyko i skutki infekcji.
  •          Warto suplementować witaminy w ilości większej niż dzienne zalecenia, ale mniejszej niż górne limity bezpieczeństwa.
  •          Urzędnicy służby zdrowia powinni włączyć te strategie do rekomendacji dla poprawy zdrowia publicznego.

W zakończeniu opracowania czytamy: „Zrównoważone przyjmowanie substancji odżywczych wraz z suplementacją powyżej dziennych zaleceń dla niektórych witamin wspierających odporność, wpływa pozytywnie na prawidłową pracę układu odpornościowego. Pomaga kontrolować skutki infekcji i może pomóc ograniczyć pojawianie się nowych, bardziej zaraźliwych szczepów szkodliwych wirusów.
W związku z tym usilnie namawiamy przedstawicieli publicznych służb zdrowia do włączenia strategii związanych ze zdrowym odżywianiem do ich arsenału środków. Poprawi to zdrowie publiczne i zmniejszy wpływ sezonowych i nowych infekcji wirusowych [na zdrowie].

 

 

 

Źródła:

Calder, P., et al. Optimal Nutritional Status for a Well-Functioning Immune System Is an Important Factor to Protect against Viral Infections. Nutrients. 2020, 12, 1181.

Spodobał Ci się tekt poleć go znajomym: